Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_56.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.
Español

Lectio Divina, Diumenge XXVIII de durant l’ any


Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)
Diumenge
XXVIII de durant l’ any_Cicle Mc 10,17-30

(A) PREGÀRIA

PREGÀRIA

Senyor,
ensenya'ns a saber escoltar les teves paraules,
ensenya'ns a guardar les teves paraules en el nostre cor;
ensenya'ns a sentir la teva presència viva,
ensenya'ns a compartir amb els germans,
ensenya'ns a escoltar el teu Esperit...

Envia sobre nosaltres l'Esperit Sant:
que ens doni un cor capaç d'escoltar i d'acollir;
que ens concedeixi trobar-te en la Paraula que llegirem;
i que faci que aquesta Paraula es faci vida en les nostres persones.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

1. LLEGEIX...

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text Mc 10,17-30

Un dia que Jesús sortia de camí un home corregué, s'agenollà als seus peus i li preguntava: «Bon mestre, què haig de fer per posseir la vida eterna?» Jesús li digué: Per què em tractes de bo? De bo només ho és Déu. Ja saps què diuen els manaments: «No matis, no cometis adulteri, no robis, no declaris en fals contra un altre, no facis cap frau, honra el pare i la mare.» Ell li respongué: «Mestre, tot això ja ho he complert des de jove.» Jesús se'l mirà amb afecte i li digué: «Encara et falta una cosa: vés a vendre tot el que tens i dóna-ho als pobres, i tindràs un tresor guardat en el cel. Després torna i vine amb mi.» Aquesta resposta de Jesús el contrarià i se n'anà tot trist, perquè era molt ric. Llavors Jesús mirà al seu voltant i digué als deixebles: «Per als qui són rics, que n'és, de difícil, d'entrar al regne de Déu!» Els deixebles, en sentir aquestes paraules, quedaren sorpresos. Però Jesús els tornà a dir: «Fills meus, què n'és de difícil, d'entrar al regne de Déu! És més fàcil que un camell passi pel forat d'una agulla que no pas que un ric entri al regne de Déu.» Ells quedaren encara més sorpresos i deien entre ells: «I qui es podrà salvar?» Jesús se'ls mirà i els digué: «Als homes els és impossible, però a Déu no, perquè Déu ho pot tot.» [Llavors Pere es posà a dir-li: «Mireu, nosaltres ho hem deixat tot per venir amb vós.» Jesús respongué: «Us ho dic amb tota veritat: Ningú dels qui per mi i per anunciar l'evangeli han deixat la casa, germans i germanes, pare, mare, fills o camps, no deixarà de rebre, ja en el temps present, el cent per u de cases, germans i germanes, mare, fills i camps, i també persecucions, i, en el món futur, tindrà la vida eterna.»]

Comentaris:

La trobada amb un home piadós i de bona voluntat, però en l'interior del qual les riqueses havien sufocat ja l'actitud humil i receptiva del nen, serveix a Jesús per concloure la seva extensa catequesi després del seu segon anunci de la passió. En ella reitera l'ensenyament precedent i adverteix del perill de les riqueses, assenyalant alhora la recompensa del despreniment. A la pregunta del jove ric, disposat sempre a acumular, fins i tot tractant-se de mèrits i pràctiques religioses, Jesús li fa veure que la vida eterna no s'assegura afegint, sinó més aviat restant, venent, donant, fins a quedar totalment despullat, alleugerit i lliure per al seguiment. Sent això així, ningú trobarà tantes dificultats com els rics per entrar al Regne de Déu, perquè ningú sentirà tan fortament com ells la temptació de apegar-se a les riqueses. La imatge hiperbòlica a la qual recorre Jesús, no susceptible d'interpretacions edulcorades, subratlla perfectament aquesta dificultat que els rics trobaran. Però, en realitat, per a ningú serà fàcil l'entrada. Més encara. Ningú podrà aconseguir-la per si mateix, perquè la salvació no és una conquesta humana, sinó un miracle de la gràcia divina. L'home no se salva. L'home és salvat. La seva salvació serà el do que, anticipat ja d'alguna manera en aquest món, atorgarà Déu en el futur -com recompensa gratuïta- a aquells que decideixin desprendre de tot per respondre a la crida de Jesús. Això és el que accentua el final del relat. Després d'un moment d'angoixa trobem, doncs, unes paraules encoratjadores, però no tranquil·litzadores. L'al·lusió realista a les persecucions impedeix veure la recompensa com una cosa que garanteixi aquí al deixeble una vida assossegada i lliure de preocupacions. El temps present, encara que marcat ja amb el segell de la plenitud futura, és encara el temps de la prova. L'evangelista recull i transmet aquestes paraules per estimular i animar qualsevol comunitat que visqui enmig de tribulacions i perills a causa de la seva fe.

2. MEDITA...

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

  • "Jesús ens respon amb una invitació a compartir el camí ..." vine i segueix-me "

  • "Comença a donar, a alleugerir el que tens, a restar de tot el que tens ... Jesús ens convida a caminar amb Ell i amb "tot el que tenim"."

" Senyor, tu ets la vida"

" La teva Paraula em dóna vida"

3. COMTEMPLA I PREGA...

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Senyor, agraeixo la teva mirada afectuosa

¡ com m'agradaria que aquesta mirada

omplís de llum la meva vida,

transformés el meu cor,

em fes millor deixeble teu!

Senyor, vull seguir-te, tot i els meus fracassos,

malaptesa i debilitat.

Senyor, mira’m amb afecte.

4. ACTUA...

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

5. COMPARTEIX...

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

6. DÓNA GRÀCIES...

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Et donem gràcies, Pare, per aquest moment de pregària,
per tot el que ens has fet arribar amb la teva Paraula.
Que tot el que hem rebut
no quedi inert dins nostre, sinó que creixi
per poder ser transmès als altres.

Font (comentari i suggeriments): http://www.siervas-seglares.org i evangeli al dia 2018 Ed. CCS

Informa't

Fes-te amic nostre al

Segueix-nos al

Seguir a webdepastoral en Twitter

Comparteix aquest article