Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_56.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.
Español

Lectio Divina, Diumenge XXVII de durant l’ any

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)
Diumenge
XXVII de durant l’ any_Cicle Mc 10,2-16

Creiem que estàs enmig nostre, Pare, i en el nostre interior;
creiem que l’Esperit del teu Fill ens impulsa.
Et demanem que no deixem d’estar oberts a l’Esperit,
i que sapiguem escoltar les seves insinuacions.
Que vingui sobre nosaltres el teu Esperit
perquè ens ajudi a conèixer més el teu Fill
a través de la Paraula que ara escoltarem.

(A) PREGÀRIA

PREGÀRIA

Senyor,
ensenya'ns a saber escoltar les teves paraules,
ensenya'ns a guardar les teves paraules en el nostre cor;
ensenya'ns a sentir la teva presència viva,
ensenya'ns a compartir amb els germans,
ensenya'ns a escoltar el teu Esperit...

Envia sobre nosaltres l'Esperit Sant:
que ens doni un cor capaç d'escoltar i d'acollir;
que ens concedeixi trobar-te en la Paraula que llegirem;
i que faci que aquesta Paraula es faci vida en les nostres persones.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

1. LLEGEIX...

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text Mc 10,2-16

En aquell temps, els fariseus anaren a trobar Jesús per provar-lo, i li preguntaren si el marit es podia divorciar de la seva dona. Ell els preguntà: «Què us va ordenar Moisès?» Li respongueren: «Moisès permet de donar a l'esposa un document de divorci i separar-se.» Jesús els digué: «Moisès va escriure aquesta prescripció perquè sou tan durs de cor. Però al principi, Déu creà l'home i la dona. Per això deixa el pare i la mare, per unir-se a la seva esposa, i ells dos formen una sola família. Per tant, ja no són dos, sinó una sola família. Allò que Déu ha unit, l'home no ho pot separar.» Un cop a casa, els deixebles tornaren a preguntar-lo sobre això mateix. Jesús els digué: «Aquell qui es divorcia de la seva dona i es casa amb una altra comet adulteri contra la primera, i si la dona es divorcia del seu marit i es casa amb un altre, comet adulteri.» [La gent portava a Jesús uns nens perquè els imposés les mans, però els deixebles renyaven els qui els havien portat. A Jesús li sabé greu que els renyessin, i els digué: «Deixeu venir els nens, no els exclogueu, el regne de Déu és per als qui són com ells. Us ho dic amb tota veritat: Qui no rebi el regne de Déu com el rep un nen, no hi entrarà pas.» I els prenia als braços i els beneïa imposant-los les mans.]

Comentaris:

Acomiadant-se definitivament de Galilea, Jesús continua el seu camí i continua també el seu ensenyament, dirigit ara a un públic més ampli. Els deixebles, però, continuaran tenint una instrucció addicional en privat. Els fariseus són els que li proporcionen l'ocasió per parlar d'un assumpte delicat i compromès: matrimoni i divorci. Sense deixar-se seduir per una casuística banal i sense quedar atrapat en les disputes de les diverses escoles, Jesús situa el debat en el seu veritable horitzó, canalitzant la solució des de la seva arrel: la intenció originària del creador.

Des d'aquí no dubta a definir com adulteri la ruptura d'una relació que s’ha d’entendre, no com a simple contracte legal, sinó com una aliança estable, a semblança de la que el mateix Déu ha fet amb el seu poble. D'aquest caràcter d'aliança que posseeix el matrimoni deriva la fidelitat conjugal que Jesús proclama, una fidelitat sostinguda i encoratjada per l'amor, no per la llei. Aquest amor, en referència constant a l'amor de Déu, serà capaç de trobar sempre la llum i la força necessàries per superar els molts obstacles que al cristià se li presentin en aquesta vida conjugal a través de la qual ha de realitzar el seguiment de Jesús. L'actitud dels fariseus, que s'acosten sempre a Jesús amb intencions recargolades i gestos arrogants, troba el seu contrapunt en l'actitud dels nens, que, sense possibilitat si més no d'accedir per si mateixos fins a Jesús, han de ser presentats per uns altres, i no sense dificultats. Diàfans en la seva mirada, sense res a amagar ni oferir, sense cap prestigi ni privilegi que defensar, semblants a la mà buida d'un captaire, els nens són per a Jesús no només objecte d'atenció i d'afecte, sinó també models a imitar en seva actitud per tothom qui vulgui seguir el seu camí i participar del regne de Déu. Sent un do, el regne està reservat no als "prometeus", que pretenen escalar al cel, sinó per a aquells que -com nens- confien, s'obren i s'abandonen per complet a la benevolència divina.

2. MEDITA...

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

  • Un amor de dos subjectes que es miren cara a cara en igualtat i en dignitat.

  • No estem sols, el projecte de Déu ens espera en l'altre.
  • "El Regne és vida"
  • "El teu Regne és veritat"

3. COMTEMPLA I PREGA...

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Santa Família de Natzaret

que mai més hi hagi en les

famílies episodis de violència,

de tancament i divisió;

que qui hagi estat ferit o

escandalitzat sigui consolat i curat.

4. ACTUA...

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

5. COMPARTEIX...

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

6. DÓNA GRÀCIES...

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Gràcies, Pare, pel que m'has revelat amb aquesta Paraula,
Ajuda’m a progressar en el coneixement del teu Fill, Jesús,
i fes-me dòcil a l'acció de l'Esperit en la meva vida.

Font (comentari i suggeriments): http://www.siervas-seglares.org i evangeli al dia 2018 Ed. CCS

Informa't

Fes-te amic nostre al

Segueix-nos al

Seguir a webdepastoral en Twitter

Comparteix aquest article